2013. október 5., szombat

Hogyan válasszunk magánnyomozót?




www.magannyomozo.com
H

Ha valaki beüti a Google keresőbe a „magánnyomozó” kifejezésre körülbelül 9 millió , a magánnyomozás kifejezésre hozzávetőleg 4-500.000 találatot kap, amelynek egy igen jelentős része a különböző irodák, ügynökségek és egyéni nyomozók ingyenes és fizetett hirdetéseit tartalmazza.

De arra vonatkozóan, hogy a rengeteg kínálatból hogyan és mi módon válasszon, mire érdemes a megbízónak odafigyelni a kiválasztásnál, a megbízás megadása előtt, arra autentikus és elfogulatlan választ, tanácsot, javaslatot nem igen talál az interneten, legalábbis a magyar nyelvű oldalakon, beleértve az egyes irodák honlapjait is. (Sajnos ez igaz a mienkre is.)

Mint e Blog bemutatkozó részében utaltam rá -„Én még sohasem szorultam rá, hogy magánnyomozóhoz forduljak ..”, vagy hasonló indíttatású beszélgetések alapján gondolom, hogy egy ”első áldozó” számára embert próbáló feladat kiválasztani a számára megfelelő nyomozót.
Bár nyilván egyén függő, van aki az első oldalnál tovább már nem is lapozz, van aki a legszimpatikusabbakat felhívja, van aki a legolcsóbb ajánlatot adót választja és sorolhatnánk.

Hogy működik ez tőlünk nyugatra, elsősorban az angol-szász nyelvterületeken, ahol már több mint 100 éve meghonosodott ez a szolgáltatás?

Ha ismét a Google keresőjéhez fordulunk a kérdéssel: „How do you choose a private investigator? (Hogyan válasszunk magánnyomozót?), vagy „How to hire a private detective?” (Hogyan bízzunk meg egy magán detektívet?) és hasonló szinonimákkal, akkor a bőség zavarával találjuk szembe magunkat.

A sok-sok találatot végigböngészve az alábbi szempontok tűntek egységesnek a tanácsok és ajánlatok között egy  magánnyomozó kiválasztási folyamatára vonatkozóan:
  1. Rendelkezzen a megfelelő és érvényes rendőrhatósági engedéllyel (licence-el), biztosítással
  2. Rendelkezzen a szükséges vállalkozói, cégbejegyzési regisztrációval
  3. Rendelkezzen irodával / vonalas telefonszámmal
  4. Rendelkezzen tagsági viszonnyal valamilyen hazai, vagy nemzetközi detektív / magánnyomozó szövetségben
  5. Legyen megfelelő nyomozói (rendőri /titkosszolgálati) szakmai tapasztalata és múltja
  6. Rendelkezzen megfelelő tapasztalattal a magánnyomozás terén Rendelkezzen megfelelő tapasztalattal az adott ügy vonatkozásában
  7. Biztosítson ingyenes konzultációs lehetőséget
  8. Tájékoztassa az ügyfelet a megvalósíthatóság és siker, valamint a nyomozás esetleges eredménytelenségének lehetőségeire és feltételeire
  9. Tartsa be a megállapodott határidőket
  10. Adjon korrekt és részletezett pénzügyi ajánlatot a díjakról és költségekrőlMunkájára előleget, csak különösen kirívó esetekben igényeljen

Ahogyan az országok mérete, úgy a szabályok, szakosodások és specialitások is különbözőek. Különösen az USA-ban, de Angliában is nagyon sok ügynökség specializálódott, vannak akik a párkapcsolati problémákra, mások az üzleti, vagy biztosítási szegmensre.

Nálunk, valamint a hozzánk hasonló nagyságú országokban is többségében a „teljes körű” (Full service) szolgáltatást nyújtó irodák működnek. Az utóbbi évtizedben már a Nyugat-Európai országokban és hazánkban is elindult egy, a szakosodás irányába mutató folyamat, amely ugyan még "gyermek cipőben" jár.

A fenti felsorolás elsősorban a magánjellegű problémák nyomozására történő nyomozó kiválasztása esetén válhat fontossá, a cégek e tekintetben nagyobb tapasztalattal, gyakorlattal és érdekérvényesítő képességekkel rendelkeznek .

Nincsenek megjegyzések: