2011. november 12., szombat

Az a bizonyos jobb és balkéz…II.

MTI|2011. 11. 11., 19:55

A Fővárosi Ítélőtábla pénteki döntésével a három éve kezdődött UD Zrt.- ügy utolsó büntetőeljárása is lezárult, és egyikben sem mondták ki a cégvezetők bűnösségét.

„Felmentette a hivatali visszaélés vádja alól a Fővárosi Ítélőtábla pénteken az UD Zrt. vezetőjét, Tóth Jánost - közölte Futó Barnabás ügyvéd.

Tóth János és öt másik személy ellen azért indult büntetőeljárás, mert 2008 őszén a céggel összefüggésben kipattant botránykor az UD Zrt. székhelyén tartott házkutatáson rendőrségi és adóhatósági információkat tartalmazó adathordozókat találtak, amelyek jogellenes adatlekérésre utaltak. Áprilisban az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság bűncselekmény hiányában felmentette a felbujtói magatartással vádolt Tóth Jánost.

Az ügyben több büntetőeljárás is indult három éve, volt köztük, amelyikben a cég vezetőinek büntetőjogi felelőssége is felvetődött, de a tábla pénteki jogerős döntésével az utolsó UD Zrt.-hez köthető büntetőeljárás is lezárult, és egyikben sem mondták ki a cégvezetők bűnösségét.”

Az elmúlt időszakban több hasonló eljárás indult rendőrök és magánnyomozók ellen, hasonló adatlekérések miatt, melyek többségében, különböző mértékben, de elmarasztalták az elkövetőket. Ennek az ítéletnek a tükrében, ezek jogsértőek voltak?
Ez az ügy, a politika és bulvármédia haszonlesése mellett rávilágít arra a tarthatatlan szabályozásra, amely a magánszemélyek, gazdasági társaságok személyes és különleges adatainak védelme és a kárukra elkövetett (bűn) cselekmények felderítésének alapját képező adatok szükségszerű igénye között feszül.
Hogy mi a „szakmai érdekképviselet” – kamara – állásfoglalása …? Ez megér egy külön posztot.