2012. október 24., szerda

Egy nyomozás margójára


Ez év augusztus közepén, egy Tolna megyei községben működő töltőállomás hétfő reggeli nyitásakor észlelték, hogy vasárnapról-hétfőre virradó időszakban ismeretlen tettes(ek) rácsfeszítés módszerével betörtek a Shop hátsó helységébe, és a hétvégi bevételt, az azt tároló széffel egyetemben ellopták.

A helyszín
Shop hátulról
Rácsok helye ...
A rendőrhatóság értesítése mellett, a tulajdonos ügynökségünket is megbízta a hatósági nyomozás segítése céljából.

A rendőrségi helyszíni vizsgálat befejezését követően érkeztünk a helyszínre, ahol a vizuális megfigyelésünk eredményét a helyi rendőrőrs nyomozója és a körzeti megbízott megerősítette, hogy a helyszínelők semmilyen értékelhető nyomot nem tudtak rögzíteni, amely az elkövető(k) felderítéséhez segítséget, iránymutatást adott volna.

Vizsgálat nem adott magyarázatot arra sem, hogy az elkövető hogyan tudott „nyomtalanul” – leszámítva az ablakvédő rácsok lefeszítését – behatolni a helységbe és azt elhagyni.

Semmi nyom ...
Véleményük szerint az elkövetőt feltehetően nem a helyi lakosok között kell keresnünk, hasonló jellegű, de nem ilyen nagy kárértékű bűncselekményt az utóbbi időben csak „átutazó” elkövetők hajtottak végre a településen.
Végül, de nem utolsó sorban kifejtették abbeli reményüket, hogy mi a segítségükre tudunk lenni az ügy megoldásában.

A fenti körülmények elemzése és értékelése alapján feltételeztük, hogy az elkövető(k)nek valamilyen szintű - ha nem is tevőlegesen közreműködő, de „tippadó”, vagy az elkövető(ke)t ismerő személy – kapcsolatuk volt a töltőállomás valamelyik dolgozójával.

E gyanút erősítette az a tény is, hogy ez volt az egyetlen helység, ami nem volt bekötve a töltőállomás elektronikus biztonsági rendszerébe, illetve a széf, az állomás a belső átépítést követően nem a falon „dűbellel”, hanem csupán egy bútorlapon 4 darab facsavarral volt rögzítve.

A széf helye ...
Az ilyen esetekben szokványosnak tekinthető „rutin”-nak megfelelően az alkalmazottak meghallgatásával kezdtük, amelyeket – előzetes beleegyezésükkel – digitálisan rögzítettünk, illetve nyilatkozatot vettünk tőlük esetleges  hazugságvizsgálatnak történő alávetésükre vonatkozóan.

Az első meghallgatások, a digitálisan rögzített hanganyagok elemzése alapján elsődleges gyanú fogalmazódott meg az egyik alkalmazott baráti /ismeretségi köréhez tartozó személlyel szemben, aki korábban gyakori látogatója volt a töltőállomásnak, nem csupán tankolási céllal, amelyről tájékoztattuk a helyi őrs beosztottait is, de eléggé határozott ellenvetés volt a válasz.

Az alkalmazottak folytatólagos meghallgatása mellett - melyet nehezített a két műszakos munkarend – nyílt és fedett adatgyűjtést végeztünk a településen, illetve részleges és konspirált megfigyelés alá vontuk a gyanú árnyékába került személyt, amely alapján megállapítottuk, hogy az utóbbi pár napban jelentősebb költekezést folytatott, „pénzhez jutott”, ami gyanúnkat kezdte egyre megalapozottabbá tenni..

A közvetett bizonyítékok hatására kezdeményeztük és megszerveztük a töltőállomás két alkalmazottjának - poligráfos hazugságvizsgálatát, amelytől azt reméltük, hogy a vizsgálat eredményével szembesítve a vizsgálat alá vont személyt, közvetlenebb és konkrét bizonyítékokat fog feltárni az elkövető(k)re vonatkozóan.

A vizsgálat összes alaki és formai kritériumát most nem említve, az egyik legfontosabb tényező a szakszerű és pontos kérdések meghatározása. E tekintetben mindenképpen szerencsés olyan pszichológussal végeztetni a vizsgálatot, aki bűnügyi tapasztalattal rendelkezik, mivel a vizsgálat záró fázisa – szembesítés a vizsgálati eredménnyel és a vallomás „kicsikarása”  – magas fokú szakmai tapasztalatot, felkészültséget és a nyomozóval történő tökéletes együttműködést igényel!

Előzetes várakozásunknak megfelelően a vizsgálatot folytató meghallgatás meghozta az eredményt, beigazolódott gyanúnk az elkövető személyére vonatkozóan, melyet a vizsgálat alá vont személy írásos vallomásában is elénk tárt.

Az írásos anyagot, a hazugságvizsgálat eredményét azonnal átadtuk a helyi hatóságnak, melynek eredményeként őrizetbe vették és kihallgatták az elkövetőt, beismerő vallomása alapján sikerült megtalálni készpénzben az ellopott bevétel 50 százalékét, illetve az elköltött / elvásárolt maradék összeg ellenértékét, amihez sajnos csak a büntetőeljárás befejezést követően juthatnak hozzá.

Epilógus:

Természetesen a bizonyítékok „feltálalása” után, eljárásjogi szabályokra hivatkozva, kizártak minket a további nyomozásból olyannyira, hogy a vizsgálóhoz már sem a mi munkánk, sem a hazugságvizsgálat ténye és eredménye nem jutott el.
Lelkük rajta, övék a dicsőség és a statisztika …. a mi munkánkat a megbízónk így is elismerte.

Baráth és Partnerei Biztonsági Tanácsadó és Magánnyomozó Ügynökség