2011. március 11., péntek

„Diplomata pácban” avagy Figyelünk vagy Kukkolunk V.?

Ezzel a különleges esettel szeretném zárni a megfigyeléseinkből szemezgetett példákat. Különleges, mert diplomatákra általában nem jellemző a szervezett csempésztevékenység, és különleges a tekintetben is, hogy magánnyomozók tevékenysége nem irányulhat diplomáciai testületek tagjaira. De ez esetben nem hazánkba akkreditált diplomatákról van szó ...

Szeged után az M5 autópályán
A szóban forgó diplomaták, az egyik Afrikai ország Dél-Európai követségén teljesítettek szolgálatot, de diplomáciai mentességüket és védelmüket kihasználva, rendszeres – heti 2-3 alkalom –, Ausztriában tetemes haszonnal értékesíthető, kurrens termékek csempészetére adták a fejüket.
Ügynökségünket ez esetben is nemzetközi nyomozás keretében bízták meg tevékenységük felderítésére, bizonyítására, dokumentálására, együttműködve az osztrák rendőri szervekkel.


Rövid pihenő Győr után
Konspirációs szempontból ez a feladat fokozottabb óvatosságot igényelt tekintettel a figyelt személyek státuszára, felkészültségére, óvatosságára, esetleges kiképzettségükre.
Tevékenységük során több követségi gépkocsit is használtak, így a határzónában történő „felvételük” is fokozott figyelmet igényelt.





Megy az áru "kézről-kézre"
A megfigyelés során sikerült a teljes csempész és értékesítési hálózatot felderíteni, tevékenységüket dokumentálni, amely alapján az érintett diplomatákat kiutasították mindkét országból.


Nincsenek megjegyzések: