2011. március 10., csütörtök

Figyelünk, vagy kukkolunk III ?

Ismerősök és ismeretlenek unszolására, néhány példával próbálom illusztrálni, milyen eredmény várható egy jól szervezett és végrehajtott megfigyeléstől. A magán szférában eltöltött több mint 10 év során végrehajtott megfigyelések széles tárházából nagyon nehéz választani. A magánszférából vett példák után egy bűncselekmény nyomozása során alkalmazott megfigyelés eredményét szeretném bemutatni.

Megbontott kerítés
Egy 100%-s külföldi tulajdonban lévő logisztikai raktár készletében jelentős mértékű hiányt észlelt a tulajdonos által megbízott audítor, s a feltárt hiányosságok dolgozók által elkövetett lopásokra utaltak.
Az elsődleges helyszíni vizsgálataink a szokás biztonsági rendszerek – élőerős vagyonvédelem, biztonságtechnikai rendszer, kerítés, stb. – meglétét megerősítették, de ugyanakkor több helyen észleltük a kerítés megbontását, így valószínűsítettük, hogy a lopott árut itt juttatják ki az objektumból:

Ezt kérted ...
A több hétig tartó megfigyelés eredményre vezetett, sikerült felderítenünk, a bűncselekményt elkövető összes személyt, a lopott árut átvevő orrgazdákat, végül az illetékes rendőri szervekkel együttműködve, egy sikeres rajtaütést követően felszámolni a bűnszervezetet.

A kár meghaladta a több 10 millió forintot, az elkövetők bíróság előtt feleltek tettükért.
A nagy erőkkel végzett megfigyelés és a technikai eszközök kreatív alkalmazása meghozta az eredményt.

Nincsenek megjegyzések: